Under denna mörka period i vår historia har det mesta kretsat kring överlevnad. Vad gäller affärs- och arbetslivet har e-learning fungerat som en livlina och en bro till en ljusare framtid. Och i pandemins efterspel är en sak säker: E-learning och digitala lösningar är här för att stanna. Här har vi summerat 10 av de hetaste trenderna inom e-learning.
Se dem som inspiration för att snabbare nå era mål!
Låt oss dock börja med att backa bandet och försöka (om)definiera ordet på allas läppar.
E-learning är ju absolut en term som används flitigt dessa dagar, men vi på Learnifier föredrar att kalla saker för vad de faktiskt är. Så för oss är det kort och gott learning som gäller. Varför?
Därför att digitala lösningar redan är en naturlig del av våra liv och att lärande knappast är något undantag. Men låt oss för ögonblicket fortsätta att använda e-learning.
Här tittar vi på varför det är så viktigt med digitalt lärande och vilka områden och trender inom e-learning som kan vara värda att utforska närmare.
Varför e-learning?
Varför behöver ni ett 360-perspektiv på er e-learning? Helt enkelt för att den digitala transformationen är vägen framåt. Företag och organisationer som vill effektivisera den dagliga verksamheten har mycket att vinna på att integrera en plattform för e-learning med befintliga system eller läroverktyg.
Att lära känna olika verktyg för e-learning är också en riskminimerande åtgärd. Under pandemin klarade sig företag som kunde anpassa och justera sitt innehåll digitalt mycket bättre än de som förlitade sig helt på traditionell och manuell kunskapsspridning.
Men inom lärande är det som bekant aldrig för sent att lära om.
Upptäck de 10 största trenderna inom e-learning just nu och gör er redo att ansluta till e-volutionen!
E-learning på rätt sätt:
10 inspirerande trendspaningar från globala experter
1. Blended learning – det bästa av två världar
Blended learning – ett uttryck som hängt med ett tag – syftar på e-learning blandat med traditionellt lärande och virtuell utbildning. Under pandemin förlitade sig många företag helt på e-learning och insåg att det innebar både fördelar och begränsningar. Kunskaperna de fick gör att de nu enkelt kan börja arbeta med blended learning, så något positivt kom definitivt ur allt det svåra.
Och det är inte förrän nu som människor har insett hur mycket denna lärometod faktiskt har att ge. Detta är märkligt, då blended learning verkligen erbjuder det bästa av två världar – effektivt lärande i det fysiska och i det digitala. För många finns det inte längre något motsatsförhållande. Nu handlar det bara om att väva in så många digitala element som möjligt i arbetsprocessen för att få ut så mycket som möjligt. Det här är så klart mer än en trend – blended learning är på god väg att vända upp och ner på hela lärandeindustrin.
2. Förbättrade funktioner – ett måste för alla online-möten
Frusna skärmar. Kass uppkoppling. Ljudstrul. Och så en dålig hårdag som grädde på moset. Ännu ett digitalt möte avklarat … Visst, vi har alla varit där. Men det finns ett ljus i slutet av tunneln.
Smarta uppdateringar och slipade funktioner i verktyg för LMS och e-learning är på väg att ta distansarbete till nästa nivå. Det är ett branschlöfte.
3. Dataspårning – e-learning i siffror
E-learning är bevisligen effektivt för att sprida kunskap. Men är det lönsamt? Företag och organisationer som använder e-learning vill naturligtvis se hur det påverkar siffrorna. Därför ökar intresset för analys- och dataspårningsfunktioner. För alla som arbetar med e-learning är detta ett mycket viktigt element, eftersom information är nyckeln till förbättring. På Learnifier talar vi alltid om vikten av "trial and error" – att ta reda på vad och var du kan förbättra är helt avgörande för att nå framgång.
4. Den mänskliga faktorn – e-learning i det fysiska
En vanlig uppfattning är att virtuellt lärande aldrig kan ersätta verklig interaktion. Människor dras till människor, eller hur? Det är förvisso sant men utesluter inte att e-learning kan införliva den mänskliga andan och vara lika engagerande. Personligt anpassat live-innehåll är redan en stor framgångsfaktor i det digitala landskapet och något vi kommer att se mycket mer av framöver. Och låt oss inte glömma en viktig sak om våra medmänniskor – ibland får de oss att bara vilja trycka på mute-knappen. I ett e-learningverktyg kan du göra det. :)
5. Virtuella utbildningar – en kassako
Vissa källor hävdar att 98 % av alla företag hade inkluderat virtuella element i sina utbildningsprogram 2020, vilket det så klart fanns goda skäl till. Men många förvånades nog av hur mycket det faktiskt påverkade de anställdas resultat och lönsamheten. Vad gäller anställda vill majoriteten (cirka 90 % enligt undersökningar) nu fortsätta att arbeta på distans åtminstone deltid, vilket innebär att traditionell personlig utbildning inte längre kommer att vara ett lika attraktivt alternativ. Dedikerade digitala onboarding- och utbildningsprogram är för närvarande själva definitionen av e-learning och kommer att fortsätta att vara det i många år framöver.
6. Mobilanpassat – för högkvalitativ e-learning i farten
De flesta av oss skulle inte klara en dag utan våra smartphones. Men i de flesta branscher har telefonen ännu inte helt etablerats eller accepterats som vårt främsta arbetsverktyg.
Mobilanpassad e-learning håller dock på att förändra den bilden. Allt fler upptäcker fördelarna med att starta och pausa sina utbildnings- och arbetsuppgifter på egna villkor, var och när som helst. Det ligger i e-learningens natur att anpassa sig till användarnas behov.
7. Mikrolärande – möjliggör effektivitet
I takt med att distansarbete etableras blir de längre utbildningsformaten mindre relevanta. Att skapa mikrolärande – kortare kurser eller mindre volymer innehåll – är ett mycket bättre alternativ. Det har också visat sig vara ett extremt effektivt sätt att ta till sig ny kunskap på. När du kan bryta ner de viktigaste delarna till 10–15 minuter och hålla uppmärksamheten på topp, varför dra ut på det?
8. Socialt lärande – utbildning anpassad till det dagliga (digitala) livet
Samarbetsplattformar som Slack och Zoom är redan väletablerade inom företagskulturen. Men andra sociala kanaler har också visat sig vara mycket användbara för utbildning – allt från Facebook och YouTube till mindre uppstickare. Eftersom sociala medier är en så stor del av vår vardag, är det också där mycket av kommunikationen, interaktionen och lärandet kommer att ske framöver. Kunskapsspridning ger ringar på vattnet och social interaktion är en grundkomponent för att dela vad du lärt dig. Med ett online-verktyg kan du enkelt skapa en social inlärningsaktivitet som inte är beroende av plats och tid, vilket är en stor fördel i dagens arbetsliv.
9. Mixed Reality – en daglig dos sci-fi
Det som tidigare var definitionen av framtiden är nu verklighet. Virtual Reality har varit i blickfånget i flera år och nu ser vi framväxten av den ena avancerade utbildningstekniken efter den andra. Att skapa en 3D-miljö är dock allt annat än billigt, så för många förblir nog VR lite av en dröm ett tag till. Men när dessa funktioner är fullt etablerade i våra nuvarande operativsystem kommer de att ha en enorm inverkan på hur vi lär oss och delar saker.
Se vårt webinar med Vobling om hur du kan nyttja möjligheterna med AR & VR nedan där vi gästas av Mattias Gyllby, Head of HR & utbildningsansvarig på SJ.
10. E-learning
Vänta, va? Japp, du läste rätt. Även om allt som nämnts ovan är snackisar, måste e-learning i sig erkännas som den största aktuella digitala trenden. Alla, oavsett bransch, håller på att komma ikapp och lära känna de många fördelarna och funktionerna i verktyg och system för e-learning. Tiderna vi lever i har tvingat på oss det digitala lärandet, vare sig vi gillar det eller inte. Men de positiva effekterna tyder på att människor verkligen omfamnar möjligheterna.
E-learning är en trend värd att följa.
E-learning är ett eget universum som fortsätter att växa exponentiellt. I själva verket är termen vi allra helst vill använda exponentiellt lärande, en konstant kunskapstillväxt som sprids automatiskt över och bortom er organisation. Vårt råd är att börja utforska och se vart detta spännande lärandesätt tar er.