Fenix Begravningbyrå grundades av tre personer år 2014, Charlotte Runius, Johannes Ekblad och Mikael Novak. De hade alla sett hur begravningsbranschen dels var väldigt komplicerad och dels hade höga priser samt stor brist på transparens och kundfokus. Sedan starten har medarbetarna på Fenix arbetat hårt för att skapa ett mer rättvist alternativ för den som måste begrava en anhörig, där kunden står i fokus och tjänsterna helt anpassas efter behov.
Fenix har storsatsat på kompetensutveckling senaste åren och rönt stora framgångar, så vi passade på att prata med den person som varit drivande i detta, deras utbildningsansvarige, Claudiu Moldovan.
Berätta om dig själv Claudiu! Vad är din roll och vad innebär den?
– Jag heter Claudiu Moldovan och är utbildningsansvarig på Fenix Begravning sedan ca två år. Mitt främsta ansvar är att utbilda och certifiera alla våra frilansande begravningsrådgivare ute i landet. Vi täcker cirka 60 % av Sverige just nu. Tidigare satt nästan alla medarbetare på huvudkontoret. Men då kunde vi inte vara på alla orter. För att kunna det började vi rekrytera frilansande personal runtom i Sverige som kunde vara ansiktet utåt för Fenix lokalt. Dessa behöver alla utbildas och certifieras för att kunna göra sitt jobb bra, så en stor del av mitt arbete handlar om att certifiera och auktorisera våra konsulter.
Bra digitalt lärande är som att dejta. Du vill inte bli tillfrågad om du vill gifta dig på första dejten |
Vad är roligast med ditt jobb?
– Människorna. Alla livshistorier. Du har ofta en genuin anledning att söka en tjänst på Fenix Begravningsbyrå. Det är också spännande att vara en del av att göra något esoteriskt till något väldigt konkret. Och att jobba med utbildning som ständigt kan utvecklas och bli ännu bättre.
Vad kan vara utmanande?
– Det är inte alltid lätt att skapa något som passar alla. Du behöver ständigt justera. De du utbildar är i olika åldrar och har olika bakgrunder. Vissa är mer tekniska än andra. Vissa har gått en del liknande utbildningar förut, andra inte.
Vilka behöver ni förmedla kunskap till och varför?
– Det är framför allt begravningsrådgivarna. Men nu används det också för en hel del interna utbildningar inom exempelvis juridik. Försäljningsavdelningen har också sina kurser, osv.
Varför valde ni att arbeta med Learnifier som stöd?
– Learnifier är väldigt lätt att använda. Det var bra att få en testperiod, testa att bygga och förstå själv. Och det gick väldigt snabbt. Utan någon erfarenhet av att skapa utbildningar kan du börja bygga!
Hur skapade ni kurserna? Tog ni extern hjälp eller gjorde ni allting själva?
– Vi har skapat allt innehåll själva men tog hjälp av en filmexpert för att skapa just filmerna i kursen. Vi har filmat fem olika rådgivare från olika orter och spelat in olika moment som våra rådgivare behöver bemästra, situationer de möter.
Hur jobbar ni med online learning idag rent konkret?
– Vårt program för rådgivare är tolv veckor långt och hittills har vi utbildat elva grupper. Till en början skedde mycket in-house, vi sågs på plats. Sen kom pandemin och vi gick över till att ha många online-aktiviteter live istället. En period hade vi ca 15 live webinars per månad. Sedan började vi automatisera mer och mer.
Vi lade upp content i läroportalen där vi bland annat spelade in olika videos. Vi lade även in våra inspelade webbinarier där. Live online-momenten har vi fortfarande, bara färre. Och nu läser deltagarna på innan för att ha mer kött på benen. Detta har sparat väldigt mycket tid och gjort utbildningstillfällena ännu mer engagerande.
Det vi brukar göra med vår e-learning är att “vända på pipeline”, dvs börja med korta, små moduler och ett fåtal aktiviteter för att få igång deltagarna och sedan fördjupa längs resans gång. Då får de ett momentum att fortsätta och då kan vi ha mer omfattande innehåll längre fram. Det är som att gå på dejt, du vill inte bli tillfrågad om du vill gifta dig på första dejten. :)
Det vi gör som kanske är lite annorlunda och som jag kan rekommendera är att vi skickar ut fysiska diplom till våra kursdeltagare, vilket fått extremt stor uppskattning. Nu när pandemin börjar gå mot sitt slut, vill vi inte tappa den fysiska kontakten. Vi kommer att köra blandat framåt, men definitivt fortsätta med digitalt lärande.
Vad var ditt största aha-moment när du började med online utbildningar?
– Det var nog att jag insåg att on-demand learning är väldigt värdefullt – jag trodde att det skulle vara tvärtom, ett mindre bra alternativ. Men alla sparar mycket tid och kan lära sig när, var och hur det passar dem bäst.
Vad säger deltagarna och vad har resultaten blivit hittills?
- Dels får vi väldigt höga betyg på utbildningarna. Dels ser vi att blended learning markant har ökat kvaliteten i rådgivarnas arbete. Detta är roligt, för det är ju så med utbildning att du kan ha världens bästa kurs utan att det automatiskt leder till tillämpning.
Tips till andra som vill börja med eller förbättra sina digitala läroupplevelser?
- Försök att blanda in alla sinnen i utbildningen, då människor är olika.
Text. Bilder. Prov. Videos. Ljud, osv.
Förstärk gärna kurserna med externa utbildare som kan bidra med andra perspektiv. Vi ordnar t ex Super Sunday med olika talare som vi spelar in och sedan laddar upp i Learnifier, med alltifrån praktiska tips till lärande om relationer/lösningar/försäljning/juridik, etc.
Jag rekommenderar också varmt att ha en tydlig utbildnings-pipeline. Strukturen för hela processen: Före – under – efter.
Vad är drömscenariot om ett år?
– Då duplicerar och förbättrar vi det vi gjort med befintliga utbildningar. Vi håller även på att ta fram fler utbildningar.
Intervju av: Rebecca Cannerfelt
_______________
Learnifier – skapa utbildningar snabbt och enkelt!
Upptäck alla möjligheter i Learnifiers verktyg!