Customer Story / 

Så certifierar och tränar Hector Rail sina medarbetare digitalt

Hector Rail är Skandinaviens största privatiserade järnvägsföretag. De erbjuder miljövänliga transporttjänster av tunga industriprodukter, råvaror och intermodal frakt samt passagerartransporter i Skandinavien och Europa. För att garantera hög säkerhet vid körning av lok, vagnar och gods inom olika infrastruktursystem är det ytterst viktigt att ha en välfungerande utbildningsorganisation. Med en arbetsstyrka som inkluderar lokförare, växlare och tågpersonal erkänner företaget att e-lärande inte passar alla individer. Därför har det blivit nödvändigt att använda en mängd visuella inlärningsmetoder för att bibehålla deltagarnas intresse och säkerställa effektiv kunskapsöverföring.

Learnfier_CustomerStory_Hector Rail

En kritisk del av Hector Rails utbildningsprogram är förmågan att mäta dess effektivitet med hjälp av olika Key Performance Indicators (KPI:er). Att bedöma framgången av utbildningsinsatser och säkerställa att anställda har tillägnat sig den nödvändiga kunskapen är en komplex uppgift. Med tanke på mångfalden av kurser och individuella inlärningsvägar inom järnvägsindustrin kan denna utvärderingsprocess vara utmanande. Hector Rail är dock fast beslutna att förfina sina utbildningsmetoder och kontinuerligt förbättra kvaliteten på sina utbildningserbjudanden.

Dessutom kräver verksamheten i flera länder – Sverige, Danmark, Norge och Tyskland – att företaget anpassar sitt utbildningsmaterial till olika språk och kulturella sammanhang. Detta kräver frekventa uppdateringar och skapandet av flera versioner av varje kurs för att säkerställa att alla anställda, oavsett plats, får samma högkvalitativa utbildning.

Hector Rail har erkänt vikten av att effektivt förmedla kunskap över hela organisationen, särskilt till sin primära arbetsstyrka av lokförare, växlare och tågpersonal. Under de senaste åren har de utökat sina utbildningsinsatser för att även inkludera kontorsanställda, vilket säkerställer att alla inom företaget drar nytta av omfattande inlärningsmöjligheter. Introduktionen av Learnifier har spelat en avgörande roll i att göra detta möjligt genom att möjliggöra en mer effektiv spridning av kunskap och information över hela organisationen.

Citattecken_quotation_Lightblue

Det har varit så bra att ha ett verktyg som alla har kunnat använda. Lätt att arbeta med och roligt! Jag brukar varna de som skapar kurser att tiden flyger iväg.

Citattecken_quotation_Lightblue

Learnfier_CustomerStory_Hector Rail_5

Innan en betydande investering i e-lärande genomfördes, utfördes större delen av Hector Rails utbildning i traditionella klassrum, kompletterat med viss e-lärande på en annan plattform. Denna metod var ofta besvärlig och ineffektiv, med högar av manuella tester och utvärderingar som lätt förbises. Övergången till ett mer integrerat e-lärandesystem har tillåtit företaget att strömlinjeforma sina utbildningsinsatser, förbättra samarbetet och spårningen genom en mer effektiv användning av statistik på testresultat och utvärderingar.

Citattecken_quotation_Lightblue

För oss som skapar utbildningar som är obligatoriska och där anställda måste certifieras, är det mycket viktigt att kunna säkerställa att de anställda har tillgodogjort sig kunskapen.

Citattecken_quotation_Lightblue

Learnfier_CustomerStory_Hector Rail_2

Idag erbjuder Hector Rail över 70 olika kurser genom sin lärportal, som täcker allt från grundläggande till avancerad utbildning för deras 15 typer av lokomotiv. Detta inkluderar inte bara efterlevnadsutbildningar för att säkerställa överensstämmelse med både interna regler och EU-direktiv, utan även uppfräschande och kompletterande utbildningar för specifika lokomotivfunktioner, som radiosystem. En nyckelinnovation har varit integrationen av Virtual Reality (VR)-element i deras utbildningsprogram, vilket gör det möjligt för anställda att virtuellt utforska lokomotiv och spårmiljöer. Detta har minskat behovet av att ta dyra lokomotiv ur drift för utbildningsändamål, eftersom digitala kopior nu kan användas istället.

Learnfier_CustomerStory_Hector Rail_3

Learnfier_CustomerStory_Hector Rail_4

Hector Rail har utvecklat ett mycket strukturerat tillvägagångssätt för e-lärande, genom att använda Learnifier-plattformen för att skapa, testa, utvärdera, redigera och lansera kurser. Varje anställd på företaget börjar sin resa med en standardiserad introduktionsprocess, följt av ett anpassat kurspaket som är i linje med deras specifika roll. Denna introduktion inkluderar nödvändig information baserade kurser om ämnen som ISO-certifiering, företagets uppförandekod och hållbarhetspraxis. Företagets utbildningsteam omfattar en ”learning by doing”-filosofi, vilket främjar experimenterande, samarbete och kontinuerlig utvärdering på alla nivåer inom organisationen. Även om detta tillvägagångssätt initialt ledde till utvecklingen av flera experimentella kurser, har det i slutändan möjliggjort för Hector Rail att förfina sina processer och förbättra kvaliteten på sina e-lärande erbjudanden över tid.

Utmaningen att designa effektiva inlärningsresor som passar de olika behoven hos olika grupper av anställda är särskilt uppenbar i obligatoriska utbildningsprogram där certifiering är avgörande. För att hantera detta inkluderar Hector Rail frågesporter i slutet av varje kurs, med ett krav på godkänt resultat på 75 %, vilket säkerställer att de anställda engagerar sig ordentligt i materialet. Detta tillvägagångssätt förbättrar inte bara allvaret med vilket anställda närmar sig sitt lärande, utan hjälper också företaget att upprätthålla höga standarder för kunskap och kompetens över sin arbetsstyrka. Genom att kontinuerligt förfina sina e-lärandeprocesser och anpassa utbildningen till individuella roller har Hector Rail kunnat möta de varierade och komplexa behoven hos sina anställda, vilket säkerställer att de är väl förberedda för sina roller inom företaget.

Framgången med Hector Rails e-lärande initiativ mäts genom olika metoder, inklusive nöjdhetsindex, testresultat och antalet anställda som utbildats per månad, med kurser som revideras och förbättras vid behov om de inte uppfyller sina mål. Ett av de mest betydande resultaten av denna investering har varit betydande tids- och kostnadsbesparingar, med cirka 1,2 miljoner SEK sparade från bara två kurser/projekt. Med 70 aktiva kurser nu tillgängliga fortsätter Hector Rail att se betydande fördelar från sin e-lärandeplattform, vilket förstärker värdet av deras tillvägagångssätt till intern kursutveckling och medarbetarutbildning.

Citattecken_quotation_Lightblue

“Bara genom att genomföra två kurser/projekt med e-lärande har vi sparat 1,2 miljoner SEK första året. Vi har för närvarande cirka 70 aktiva kurser.”

Citattecken_quotation_Lightblue

Framöver siktar Hector Rail på att etablera en stark struktur och processer för att säkerställa att ingen anställd hamnar mellan stolarna – vare sig det gäller missade certifieringar, deadlines eller utbildningsmöjligheter. Målet är att upprätthålla uppdaterade kurser av högsta kvalitet och att utrusta anställda med de färdigheter de behöver för att utmärka sig.

Learnifier_Blog_Cta_Nyfiken

 

Ester Andersson
Ester Andersson